Felvételi kiírás

Felvételt hirdet a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolája

A felsőoktatásban tanulóknak szóló Egyetemi Program (EP) Budapest mellett már Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is elérhető.

Várjuk mindazon, az első egyetemi évüket a 2023/2024-es tanév tavaszi félévében befejező hallgatók jelentkezését, akik az adott régió felsőoktatási intézményében nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.

 

Jelentkezési határidő:

Budapest:

2024. március 17. vasárnap 23:59

 

Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Győr:

2024. április 14. vasárnap 23:59

 

 

Célunk, hogy Iskolánk tagjai olyan tudást, képességeket szerezzenek közgazdasági területeken, amellyel hasznos és sikeres tagjai lehetnek közösségüknek. A felvételi célja, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akiknek a legtöbbet adhatjuk, akik a program révén leginkább felkészülhetnek arra, hogy a magyar gazdaság megerősítésén dolgozzanak majd.

 

Sokféle embert keresünk. Egyik oldalról leendő vállalkozókat, vezetőket, elemzőket, tudósokat. Másik részről olyanokat, akik különböző szerepekben lehetnek jó tagjai az MCC Közgazdasági Iskolájának, majd később a magyar gazdaság valamelyik szervezetének, közösségének.

A jelentkezés menete:

Jelentkezni az online jelentkezési lap  (https://tar.mcc.hu/felveteli) kitöltésével lehet.

A jelentkezéshez az alábbi mellékleteket is kérjük feltölteni:

 • fényképes önéletrajz - amerikai típusú, illetve szöveges, kitérve az eddigi gyakorlati munkára, önkéntes és egyéb közösségi szerepvállalásra, személyes érdeklődés irányaira.
 • motivációs levél - Javasoltan személyes hangú, levél formátumú írást várunk, amelyben a Jelölt kitér szakmai hitvallására, hivatásbeli terveire, arra, hogy hol találkozott az MCC-vel, és szakmai fejlődésében hogyan látja az MCC szerepét, illetve ő maga milyen értékekkel járulna hozzá az itteni fejlődéshez. Személyes hangvétel és stílus kívánatos, a közhelyek és általánosságok kerülendők.
 • félév végi index másolat
 • érettségi bizonyítvány másolat
 • egy megvalósítandó projektötlet - Olyan koncepcionális ötletet várunk, amelyet a hallgató felvétele esetén hallgatótársaival megvalósítana a következő tanév során. A projektötlet megfogalmazásához és kifejtéséhez kérjük, a jelentkezési felületen elérhető űrlapot használja!
 • Egy 6-8 oldalas esszé az alábbi témák egyikéből:


 

 1. Lengyelország gazdaságtörténete a rendszerváltás után
 2. Egy 300 millió forintos induló tőkéjű vállalkozás üzleti terve, amely profitorientált működésével hozzájárul a magyar vidéki élet jobbá válásához.
 3. Annak bemutatása, hogyan alakítja át a digitális technológia az oktatást, hogyan fog működni 20 év múlva egy középiskola

 

Mindegyik téma esetében fontos a hivatkozások, az esszé elkészítéshez használt AI segédletek részletes bemutatása
 

 • Valamint kérjük, hogy kérdésenként 6-8 sorban válaszoljon az alábbiakra:

 

 1. Mi az, ami nehézzé teszi egy mai fiatal életét?
 2. Kedvenc könyv, film, zene?
 3. Milyen stratégia alapján, milyen tényezőkre építve lehet siker a magyar gazdaság következő tíz éve?
 4. Ha tehetnéd, milyen részvénybe fektetnél be 10 millió forintot? Miért?


 

A felvételi eljárás menete:

A felvételi folyamat írásbeli és szóbeli részből áll. Az írásbeli részt online platformon bonyolítjuk le, a szóbeli részre pedig személyes jelenléttel kerül sor.

Az írásbeli fordulón és a beküldött anyagok alapján továbbjutott hallgatók kerülnek be a felvételi szóbeli fordulójára.

 

Írásbeli felvételi:

Az eljárás írásbeli részeként egy logika- és szókincstesztet töltenek ki a jelentkezők. A logika teszt kitöltésére online, a szókincs teszt kitöltésére pedig személyesen, a szóbeli felvételit követően lesz lehetőség.

 

Online írásbeli forduló időpontja:

Budapest:

2024. március 19. kedd

 

Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Győr:

2024. április 17. szerda

 

 

Szóbeli felvételi időpontja:

Budapest:

2024. március 21-31.

Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Győr:

2024. április 22-30.

 

A szóbeli felvételin a jelentkezőnek röviden (5perc) ismertetnie kell a beadott esszéjét, amelyet egy szakmai beszélgetés követ.

A felmerülő kérdéseket a felveteli„KUKAC”mcc”PONT”hu e-mail címre várjuk.