Hírek

loading...
2024. 06. 12. 9:32
Migrációkutató Intézet

Rejtő nyomában – Magyar katonák afrikai missziói

2024. 06. 07. 13:11
Középiskolás Ösztöndíjprogram, Középiskolás Program

Az MCC Feszten keresztül is vezethet az út az OTDK-ra

2024. 06. 05. 15:06
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Változó Németország az átalakuló Európában

Szombathely
2024. 06. 04. 15:33
Kolozsvári Program

Hetente keletkezhet egy újabb Kolozsvár – Napjaink egyik legelismertebb fizikusa beszélt a városok tudományáról az MCC eseményén

Egy kézfogásnyira lehetett május 22-én a közönség Neumann Jánostól, Teller Edétől és Robert Oppenheimertől a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári központjában, ahol Dr. Geoffrey West, napjaink egyik legelismertebb elméleti fizikusa volt a Transylvania Lectures eseménysorozat legutóbbi vendége. A 83 éves szakember a városok, vállalatok és fenntarthatóság nagy összefüggéseit feltáró elméletét ismertette, beszélgetőtársa Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar jövőfesztivál alapítója volt.
2024. 06. 03. 15:26
Klímapolitikai Intézet

„Az emberi civilizációra az ember jelenti a legnagyobb veszélyt”

Miskolc
Teljes és mély gazdasági átalakulás kell ahhoz, hogy az Európai Tanács által 2050-re előírt klímasemlegességet és fenntarthatóságot elérjük, ráadásul úgy, hogy az ehhez szükséges alacsony karbon technológiák még a tervezőasztalon sincsenek ott. Milyen innovációk, fejlesztések teszik majd elérhetővé a fenti célokat? Többek között erről is beszélt miskolci előadásában Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója.
2024. 05. 31. 12:57
Egyetemi Program, Fiatal Tehetség Program, Közéleti programok

Óriási siker volt az első pécsi MCC családi nap Orfűn, a pécsi tenger partján levő sporttáborban!

Pécs
2024. 05. 30. 14:51
Sport és Teljesítmény Műhely

A 19. ENYSSP konferencia Tallinnban

Tallin
Tizenkilencedik alkalommal került megrendezésre az European Network of Young Specialists in Sport Psychology konferenciája, amely egyben a társaság huszadik születésnapja volt. A jubileumi eseménynek az Észt főváros, Tallinn adott otthont. A konferencia számokban: 3 nap, 7 nagy előadás, 14 workshop és egy népes Magyar delegáció.
2024. 05. 28. 9:59
Alkotmánypolitikai Műhely

John Larkin: Judicial Power in the United Kingdom

2024. 05. 27. 10:07

Választ a világ! És a fiatalok?

A fiatalokat mobilizálni kell a választások előtt, és ezt úgy érhetjük el, ha tudatosítjuk bennük, az ő szavuk is számít. A politikából való kiábrándultság és a tájékozatlanság többek között az oka annak, hogy az ifjabb generáció kevésbé érzi fontosnak ma a választásokon való részvételt – hangzott el a miskolci MCC-ben, ahol fiatal kutatók beszélgettek arról, mennyire aktívak ma kortársaik a közéletben.
2024. 05. 22. 11:44
Alkotmánypolitikai Műhely

The Secrets of the Palace of Westminster

2024. 05. 21. 11:19

„Hívogat az… MCC. Kapuját kitárja.” – Május 11-én tartotta nyílt napját az MCC győri képzési központja

Győr
Május 11-én – számos érdeklődő jelenlétében – tartotta nyílt napját a győri MCC. A délelőtt 9:30-kor kezdődő bemutatkozó programokon és szakmai előadásokon szinte minden korosztály képviseltette magát, így a sok beszélgetés és eszmecsere igazi közösségi nappá alakította a szép tavaszi szombatot. A nap első felében a képzési programok regionális koordinátorai bemutatták képzési rendszerük felépítését, a diákok számára nyújtott hozzáadott értékeket és kompetenciákat, közben pedig a szülők és a városból érkező érdeklődők szakmai előadásokon vehettek részt. Szakmai előadásaink olyan témaköröket mutattak be, melyek aktualitásuk vagy közismertségük miatt sok ember érdeklődését felkeltették, így előadásaink telt ház előtt zajlottak. Nagy örömünkre szolgált az a rendkívüli érdeklődés, mely az MCC képzési rendszere, valamint szakmai programjaink iránt mutatkozott a győri és a térségben élő emberek körében.
2024. 05. 19. 8:00
Magyar Összetartozás Intézete

Búcsú pünkösdkor

Tízévesen még hallomásból sem ismerhettem Balassi Bálint nevét, így a Borivóknak való című versének nagyszerű sorait sem az áldott szép Pünkösdnek gyönyörű idejéről, de már mélyen egyetértettem vele. Nem azért, mintha lettek volna körülöttem akkortájt jó hamar lovak vagy vígan lakozó, a szép szagú mezőt széltében-hosszában bejáró vagy éppen véres fegyvert tisztíttató végvári vitézek, nem.
2024. 05. 15. 15:46

Időutazás, avagy, hogy éltek (h)őseink

Szombathely
Élménynapot és időutazást szervezett az MCC szombathelyi központja május 10-én az 5. évfolyamosai számára Marton-szállásra. A nap célja volt, hogy a gyerekek látványos és interaktív módon megismerjék őseink szokásait, kultúráját. Ennek megfelelően vissza kellett repülnünk több mint 1000 évet a történelemben.
2024. 05. 14. 16:11
Gazdaságpolitikai Műhely

Pénzügyeink – Mennyi volt és mennyi maradt a zsebünkben

Szombathely
2024. 05. 14. 13:12

Boris Kálnoky Kecskeméten: történelmünk ismerete nélkül nem lehet jövőnk

„Hihetetlen öröm volt számomra, hogy magyarul alkothatok” – hangzott el a kecskeméti MCC előadásán, mely során Boris Kálnoky, az MCC Média Iskolájának vezetője mutatta be Őseim földje című könyvét.
2024. 05. 13. 13:24

Európa megmenti a nemzetállamot – csúcsminiszterrel tartott könyvbemutatót az MCC Press

Az Európai Unió alapgondolatairól, a kontinens múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettek a Mathias Corvinus Collegiumban rendezett eseményen, amelyen részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is.
2024. 05. 13. 13:06
Középiskolás Program

A pityóka és a murok földjén jártak a szombathelyi KáPésok

Veresszék
2024. 05. 13. 10:46

MCC pedagóguskonferencia Miskolcon: „Azok a társadalmak boldogok, ahol a közösségek jók és összezárnak”

Miskolc
A közösségek segítenek megküzdeni a mindennapi gondokkal és mentális kihívásokkal – hangzott el a miskolci MCC-ben megrendezett pedagóguskonferencián. A perfekcionizmus miatti stressz, a bizonytalan jövőtől való szorongás, a túlzott digitalizáció okozta toxikus állapot és a kiégés a leggyakrabban előforduló mentális problémák ma a társadalmunkban, így az iskolákban is. Nemcsak a pedagógusoknál, de már a fiataloknál, sőt a kisgyerekeknél is előforduló jelenségek ezek, amelyek azonban kezelhetőek, csak időben fel kell ismerni a problémát, és a közösségekben segíteni kell azokat, akik ezekkel a mentális gondokkal küzdenek.