Olvasási idő: 5 perc

Térítésmentes tehetséggondozó képzések, külföldi tanulmányutak, valamint összetartó közösség – ezt kínálja diákjainak a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amely szeptembertől Egerben is elindítja tehetséggondozó programjait, a város belvárosában. A heves vármegyei képzési központ augusztus végéig várja az általános és középiskolás diákok jelentkezését.

A Mathias Corvinus Collegium szeptembertől Egerben is elérhetővé teszi képzéseit. A megyeszékhelyen az általános iskola felső tagozatosait célzó Fiatal Tehetség Program (FIT), valamint a Középiskolás Program (KP) indul el. Az MCC célja, hogy az érintett szülőkkel és pedagógusokkal együtt segítsék a tehetséges gyermekek kibontakozását, az egyéni érdeklődési területek felfedezését. Hosszabb távon pedig a tehetséges diákok érvényesülési lehetőségeinek biztosítása, a tudatos állampolgárrá válás elősegítése, a szűkebb és tágabb közösségük sorsáért felelősen gondolkodó és cselekvő értelmiségi bázis kialakítása áll a középpontban.

Fiatal Tehetség Program – az MCC-életút első lépcsőfoka

A FIT-program az MCC képzésrendszerének legfiatalabbakat megszólító eleme, amely már korai életszakaszban segíti a kiemelkedő képességű gyermekek kibontakozását. A képzés ötödik osztályos kortól kínál élménypedagógiai módszertanra épülő, gyakorlatorientált tehetséggondozó képzést, ahol a felkészült és elhivatott oktatókkal, modern eszközökkel és otthonos központokkal olyan légkört teremtünk, amelyben a tanulás és a fejlődés is élménnyé válhat.

A program hétvégi képzési alkalmakon alapul: szombatonként egész napos, intenzív, ugyanakkor játékokban bővelkedő foglalkozásokban lehet része a gyermekeknek, ahol a diákok többek között megtanulnak újraéleszteni, pénzügyi ismereteket sajátíthatnak el, kipróbálhatják magukat riporterként, megismerkedhetnek a robotika tudományával, de a csillagászat rejtelmeibe is betekinthetnek. Ezenfelül a program heti egy alkalommal beszédközpontú nyelvoktatást biztosít a diákoknak.

Középiskolás Program – felkészülés a sikeres továbbtanulásra

A Középiskolás Program az MCC képzésrendszerének második alappillére, amely 9–12. évfolyamos diákok számára kínál tehetséggondozó képzéseket. A képzési tematika olyan témakörökre és készségekre helyezi a hangsúlyt, amelyek kiegészítik a középiskolai tanulmányokat, támogatja az érettségire való tudatos felkészülést, valamint már az egyetemi kurzusoknak is részét képezhetik. A képzési elemek a gyakorlati készségek és képességek elsajátítását ösztönzik, továbbá a résztvevőket a tudatosabb pályaválasztási döntés meghozatalában is segítik. A program legjobb diákjai számára nemzetközi pályaívet kínál aktív idegennyelv-tanulás biztosításával a nemzetközi tanulmányutakon, valamint a nemzetközi professzorok előadásain való részvétel lehetőségével.

A képzés iskola mellett végezhető, amely magában foglalja az e-learning-kurzusokat, a heti rendszerességű klubdélutánokat, valamint az úgynevezett országos és regionális KP- szombatokat, ahol a diákok izgalmas előadások és workshopok keretein belül mélyülhetnek el egy adott témában.

Kik jelentkezhetnek

A Fiatal Tehetség Programra jelenleg 4. évfolyamos, szeptembertől 5. évfolyamba lépő diákok jelentkezését várják. Jelentkezni a https://fit.mcc.hu/ weboldalon lehet. A Középiskolás Program jelenleg 8. évfolyamos, szeptembertől 9. évfolyamba lépő, valamint a 9., 10. és 11. évfolyamos diákok jelentkezését várja. Jelentkezni alábbi linken lehet. Mindkét képzési program jelentkezési határideje augusztus 31.

Mathias Corvinus Collegium

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig. Az MCC tudásközpont, amely a képzések mellett rendezvényeivel, konferenciáival, könyveivel, nyilvános közléseivel részt kíván venni az összmagyarság felemelkedését szolgáló közéleti párbeszéd és kultúra fejlesztésében. http://www.mcc.hu

Budapest, 2024. június 14

Kommunikációs Igazgatóság, MCC