Olvasási idő: 2 perc

2024 nyara, az olimpiai játékok és a labdarúgó Európa-bajnokság után mi más is lehetett volna az ősz első KP szombatjának központi témája Debrecenben, „a sport városában”, mint a sport?

A párizsi játékokon 7 (!) debreceni sportoló vett részt, közülük a női kardcsapat tagja, Battai Sugár Katinka, a legfiatalabb magyar vívó-világbajnok volt a KP szombat vendége. Beszélgetőtársa az immár negyedik olimpiáján résztvevő, szintén debreceni Derencsényi István fotóriporter volt, aki idén a Nemzetközi Úszószövetség felkérésére dolgozott Párizsban. A kerekasztal-beszélgetés során bepillantást engedtek a 2024-es nyári játékok egyedülálló atmoszférájába, ami elmondásuk szerint elsősorban a lelkes és nagyszámú közönségnek, a szurkolóknak volt köszönhető. Battai Sugártól megtudtuk, hogy az olimpia – a mezőny szempontjából – korántsem a legnehezebb világverseny, itt inkább a rendkívüli pszichés teher jelenti a kihívást. Derencsényi István elmondta, milyen különleges felkészültségre kell szert tennie egy sportfotósnak: ismernie kell nemcsak a játékszabályokat, a helyszínt, de a versenyzők egyéni szokásait is (például, hogy egy úszó melyik oldalon vesz levegőt) ahhoz, hogy elcsípje a legjobb pillanatokat. Fun fact-ként kiderült az is, hogy a női versenyzők körében nagy divat a különleges, „olimpiai” körömdíszítés.

A KP szombat délutáni szekcióiban a sport témakörét több szempontból járhatták körül az érdeklődők az általuk választott workshopokon: a sport- és teljesítménypszichológia eredményeiről, a magyar futballtörténelemről, vagy éppen a sport szórakoztatóiparban betöltött szerepéről tanultak, de a sportfinanszírozással kapcsolatos kérdések kapcsán vita tréningen is csiszolhatták érveléstechnikájukat a KáPésok.

A KP szombatra Debrecen mellett Nyíregyháza és Szolnok MCC képviseleteiről is érkeztek diákok.