Olvasási idő: 4 perc

A német választási év két fontos kelet-német tartományban, Szászországban és Türingiában folytatódott 2024. szeptember 1-jén. Mivel Kelet-Németországban mutatkozik meg leginkább és legdrasztikusabban az emberek politikai elégedetlensége a szövetségi kormánykoalíció jelenlegi irányvonalával szemben, így ez az év egyik legfontosabb eseménye Németországban. A Magyar-Német Intézet az MCC Tas vezér utcai épületében élőben közvetítette az eseményt, valamint a téma meghívott szakértőinek segítségével ki is értékelték az előzetes eredményeket.

 

 

AfD

CDU

SPD

BSW

Linke

Grüne

Andere

Szászország

31,4%

31,7%

7,8%

11,4%

4,3%

5,5%

7,9%

Türingia

33,2%

23,9%

6,1%

15,4%

11,5%

3,9%

6%

 

  1. ábra: A Szászország és Türingia tartományi parlamenti választási eredmények (előzetes – 09.01., 19:00)

A 2024. szeptember 1-jei előrejelzések szerint Szászországban a CDU kapja a legtöbb szavazatot, míg Türingiában egyértelműen az AfD áll az élen.

A tartományi választásokról szóló kerekasztal-beszélgetésen Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője kiemelte, az összes német párt a migrációs politikában megerősödött AfD ellen van. Minden releváns társadalmi, gazdasági és kulturális szereplő elhatárolódik az AfD-től – rettegnek attól, hogy esetleg hatalomra kerül. Mivel az AfD nem egy egységes párt, azon belül is komoly feszültségek vannak, ezért – Mráz véleménye szerint – ha az elit pártok az AfD növekedésére reagálni szeretnének, akkor valószínűleg az „ékverés” lesz a taktikájuk. Mráz Ágoston beszélt arról is, hogy a legtöbb ideig a CDU adott kancellárt, ami azt is jelzi, hogy számukra a hatalom a legfontosabb. Ezáltal minden erőfeszítés ezentúl is arra fog irányulni, hogy az ő emberük legyen a következő kancellár.

Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója elmondta, hogy a német társadalom 70-80%-a szerint a jelenlegi kormányt le kellene váltani, ekkora elégedettlenségre még nem volt példa Németországban. A szakértő szólt arról is, hogy a németeknek (főleg Kelet-Németországban) már nem szimpatikus a Zöldek pártja, Szászországban elképzelhető, hogy lecserélik a Zöldeket a BSW-re, Türingiában pedig politikai hazárdjáték kezdődik. Az igazgató szerint továbbá megkérdőjelezhető a német demokrácia állapota, ha egy vezető ellenzéki párt beszüntetése teljesen elképzelhető megoldás Németországban. Bauer Bence szerint több, mint valószínű, hogy az FDP nem merné a 2025-ös választások előtt felbontani a szövetségi kormánykoalíciót.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány politikai elemzési igazgatója hangsúlyozta, német probléma a jóléti migránsok beengedése az országba, miközben inkább szakmunkásokra lenne szükség. Az AfD-t övező ellenségesség kapcsán hozzátette: a németek 2/3-a nem mer politikai kérdésekben állást foglalni, mert félnek a megszégyenítéstől. A szakértő szerint az FDP-nek a 2025-ös Bundestag-választáson a listás szavazásra kell fókuszálniuk, mert az egyéni körzetekben nem erősek.