Olvasási idő: 2 perc

A gyors növekedésű induló (start-up) vállalatok kérdéskörét járta körül a Mathias Corvinus Collegium Lunch Talks előadása. Az Ács Zoltán professzor szakmai munkásságát áttekintő nemzetközi tudományos konferencia nyilvános panelbeszélgetése arra kereste a választ, hogy milyen tényezők segíthetik a start-upok sikerét Magyarországon. A panelbeszélgetésen részt vett Ács Zoltán, a George Mason University, a London School of Economics oktatója, az MCC vendégoktatója; Szakos Judit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, kutatója, a téma egyik hazai szakértője; valamint Prof. Dr. Erik Stam az Ütrechti Egyetem Közgazdasági Iskolájának professzora, a vállalkozói ökoszisztémák elméleti és empirikus kutatója. A szakemberekkel Szepesi Balázs, az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője beszélgetett.

Ács Zoltán részletesen ismertette, hogy miként fogalmazódott meg a vállalkozói ökoszisztéma témakörében írt könyve, valamint kiemelte a téma fontosságát is. Arról a viszonylag keveset tud a társadalom, hogy milyen politikai döntések állnak a start-upok számára megfelelő környezet létrahozása mögött – emelte ki Erik Stam. Szakos Judit, úgy véli, hogy az államnak fontos szerepe van a megfelelő vállalkozói ökoszisztéma kialakításában, valamint azt is megemlítette, hogy a sikeres start-up létrehozásához elengedhetetlenül fontos a fejlődésre való törekvés.

A panelbeszélgetés során szó esett a start-up ökoszisztémák működésének sikertényezőiről, valamint azokról a lépésekről is, amelyek segíthetik Magyarországot, hogy a nagy növekedési potenciálú cégek minél nagyobb mértékben járuljanak hozzá a gazdaság erősödéséhez, a jól fizető munkahelyek körének bővüléséhez.