Ujvárosi Máté vagyok, negyedéves gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató a Budapesti Corvinus Egyetemen, emellett egy félévet töltöttem Lisszabonban a Lisbon School of Economics and Management-en. Az MCC-hez három évvel ezelőtt csatlakoztam, először a Junior programban vettem részt, majd a Közgazdasági Iskola tagja voltam. Nagy örömömre szolgál, hogy a Műhelytagság Programnak köszönhetően továbbra is aktív részese maradhatok a közösségnek.

Tanulmányaim alatt nagy hangsúlyt helyeztem az esettanulmányi versenyekre: az évek alatt több rangos hazai és nemzetközi versenyen is győzedelmeskedni tudtam. Továbbá az Iskolás kurzusoknak köszönhetően az innováció is felkeltette az érdeklődésemet. Így több kutatást is végeztem a témakörben, amelyeket volt lehetőségem nemzetközi konferenciákon is bemutatni. A Műhelytagság Programban az említett két területet szeretném kombinálni: kutatási területem az inkumbens nagybankok és az innovatív startupok „összecsapása”.

 

Kutatási téma:

Az inkumbens bankok és a FinTech startupok dinamikája és küzdelme

A negyedik ipari forradalom technológiai fejlődésének köszönhetően az inkumbens bankok kihívókkal találkoznak: a diszruptív FinTech startupok alakítják a pénzügyi szektorok jövőjét. A nagybankok különböző módon próbálnak reagálni erre a trendre és felülkerekedni a versenyben. Kutatásom során szeretném ezt a küzdelmet vizsgálni európai és hazai viszonylatban. Az elemzéshez fel kívánom használni a Dealroom, az OECD és az Eurostat adatbázisokat, valamint félig strukturált interjúkat készítenék a magyar és európai helyzet pontosabb megismerése érdekében, ezen belül is jelentős hangsúlyt fektetenék az akcelerátok, inkubátorok szerepére.