Szabó Botond Zsolt vagyok, 1999-ben születtem a leghűségesebb városban, Sopronban. Nagyjából azóta is tart végtelen érdeklődésem a közügyek, politika, történelem és földrajz iránt. Emlékszem, már óvodában is, amíg a többiek szuperhősökről és miegymásról beszélgettek, addig én nem tudtam dönteni, hogy Attila a hun a rómaiak ellen, vagy végvári vitéz legyek a török ellen a játék során. Ez azóta sem változott sokat. Nem szeretem a mainstream világát és semmi mást sem, ami unalmas vagy tömegszerű. Igaz ez talán általánosságban is ránk magyarokra, sose szeretjük azt, ami a “másé”, vagy amit mindenki más csinál. Szeretjük a saját utunkat járni.

A közoktatás tizenkét évét a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában, majd a Széchenyi István Gimnáziumban töltöttem le, majd pedig egyetemre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományok képzésére jelentkeztem. Kettőt pislogtam és veterán, negyedéves egyetemista lettem, ami engem is folyton megdöbbent. Hogy mi bizonyult a legjobb döntésnek? Egyértelműen jelentkezni a Mathias Corvinus Collegiumba. Az MCC kicsit olyan, mint egy madármenhely, ahol azokat az élet által szárnya szegett tehetséges fiatalokat gondozzák és tanítják meg, segítik újra repülni, akiknek máshol erre nem lenne lehetősége. Részben ezt is meghálálni igyekezvén, ez évben a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola Politikatudományi műhelyének műhelysegédjeként tevékenykedek, illetve a Facebook szuverenitásra és alapjogokra gyakorolt hatását kutatom.

Kutatási téma:

Facebook  - A globális médiavállalat szuverenitásra és alapjogokra gyakorolt hatása

Egy állam, kormány, vagy párt csak álmodni merne ennyi információról, ekkora felületről és ennyi ember eléréséről, mint ami ezeknek a vállalatoknak a rendelkezésére áll. Ebből adódóan alapvető jogállami kritériumok megléte függ a Facebooktól, vagy Googletól, mint a szólásszabadság, jogbiztonság, vagy épp maga a demokratikus működés. Tulajdonképpen az algoritmusok és adatelemzések tömegének hála mindenkiről és mindent tudnak. Magánbeszélgetéseink, aktuális problémáink, ügyeink, aggodalmaink, ötleteink, érdeklődési körünk, mind egy nyitott könyv. Hogyan is versenyezhetne ezzel egy klasszikus politikai szereplő? A kutatás során a Facebook jelenségét, szabályait, intézményeit, jogilag vitatott ügyeit, alternatíváit veszem végig és a szólásszabadság és alapvető jogaink eszméinek áttekintésével összevetve vizsgálom vélt vagy valós hatását politikai berendezkedésünkre.