Káldy Anna vagyok, negyedéves hallgató a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment alapszakján. Az egyetem első évétől kezdve volt lehetőségem részt venni az MCC Junior programjában, majd a Közgazdasági Iskola képzésén két éven keresztül. Jelenleg a Technológiai Jövők Műhely kutató diákjaként tevékenykedem, ahol az egyetemi akcelerátorok és inkubátorok tevékenységét vizsgálom. Három ország példáján keresztül szeretném megérteni és felmérni szerepüket és működésük hatását a startup ökoszisztémára és gazdaságra.

 

Kutatási téma:

Az egyetemi inkubátorok, akcelerátorok, technológiai transzferek szerepe az országok startup ökoszisztémájában és gazdaságában - Magyarország, Ausztria és Izrael komparatív vizsgálata

Az elmúlt időszakban a dinamikusan fejlődő startup ökoszisztéma világszerte fellendítette a technológiai fejlődést és átalakította az országok gazdaságát. Az egyetemek kulcsfontosságú pillérekké váltak ebben a változó környezetben, hidat alkotva az akadémia és az ipari szféra között. Az innováció központjaiként szolgálva számos úton hozzájárulnak a startup ökoszisztéma fellendítéséhez.

Azonban országonként nagyon eltérő az egyetemek és az általuk működtetett startup inkubátorok, akcelerátorok működési modellje és sikeressége. Vegyük példaként Magyarországot, Ausztriát és Izraelt, amelyek hasonló lélekszámú országok, innovációs mutatóikban és az induló startupok számában azonban jelentősen eltérnek. Munkámmal ezen különbségek gyökereire szeretnék rávilágítani és potenciális megoldásokat találni. Kutatásom célja, hogy segítse a tudáscserét Magyarország, Ausztria és Izrael között annak érdekében, hogy új gyakorlatokkal és szemléletekkel ismerkedhessenek meg a releváns vezetők és döntéshozók.