A Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti központja 2001 óta a Somlói út 49–53. szám alatt található. Az MCC tavaly decemberben nyílt építészeti tervpályázatot írt ki egy új budapesti épületegyüttes megtervezésére a Somlói úton. A jelenleg használt épületek ugyanis alkalmatlanok az MCC hosszú távú szakmai céljainak megvalósításához, állaguk nem teszi lehetővé a további fenntartható használatot.

A bontási és építkezési munkálatok miatt az MCC nem működhet tovább a Somlói úton, ezért az építkezés befejezéséig az MCC a leginkább költséghatékony módot választva, épületbérléssel tudja működését biztosítani. Lényeges szempont volt, hogy az MCC jelenlegi központjához közel találjon alkalmas ingatlant, így a piaci viszonyokat figyelembe véve az MCC hamarosan a Danubius Hotel Flamenco épületébe költözik. A terveink szerint a Tas vezér utcai épület lesz a következő években az MCC budapesti központja. A szerződés alapján az ingatlant hallgatói kollégiumként, közösségi térként, rendezvényhelyszínként és irodaként fogjuk használni.

Az MCC egyedülálló tehetséggondozási programot kínál a fiataloknak, amelynek központi eleme a kiscsoportos, az egyéni fejlesztést előtérbe helyező oktatás, valamint a diákok igényeit figyelembe vevő hatékony közösségépítés és közösségszervezés. E célok megvalósításához kell igazodnia az MCC működésének otthont adó épületeknek is.

Az MCC képzései 2021-ben tizenhét, a következő öt évben pedig összesen harmincöt településen válnak elérhetővé a magyar fiatalok számára az általános iskolás kortól az egyetem befejezéséig, sőt, azon túlnyúlóan is. A szakmai és infrastrukturális fejlesztéseket követően 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás, 1500 egyetemista és 500 további fiatal, vagyis közel 10 000 magyar diák vehet részt az intézmény nemzetközi szintű programjaiban.