Olvasási idő: 3 perc

2024. április 3-án Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézet vezetője tartott előadást a Vezetőképző Akadémia résztvevőinek „Vezetési helyzetek és keleti megközelítések” címmel. Az előadás során azt járta körbe az előadó, hogy hogyan lehet a keleti filozófiát és vezetési elveket integrálni a modern vezetési gyakorlatokba. A prezentáció főként azokra a dinamikákra koncentrált, amelyek az emberközpontú vezetési stílusokat és a hagyományos keleti gondolkodásmódot ötvözik a nyugati vezetési paradigmákkal. Ez a szintézis különösen releváns a globális kihívásokra való válaszadásban, ahol a kulturális érzékenység és a változatos munkaerőpiaci igények megértése elengedhetetlen.

Az előadás első szakaszában a kínai vezetési filozófiákon volt a hangsúly, különös tekintettel azok személyes fejlődésre és etikai megfontolásokra irányuló aspektusaira. A hagyományos kínai elv, mely az etikai megfontolásokat helyezi előtérbe a profitérdekeltséggel szemben, nem csak morális útmutatást nyújt, hanem egy stratégiai eszközként is funkcionál, ami hozzájárul a dolgozók hosszútávú elkötelezettségéhez és motivációjához. Továbbiakban bemutatásra került a „Wu Wei” filozófia, azaz az „erőfeszítések nélküli cselekvés” elv, ami arra ösztönözi a vezetőket, hogy hagyják a természetes folyamatokat hatni és kerüljék a mesterséges beavatkozást. Ez a megközelítés kifejezetten fontos lehet a vezetésben, ahol a túlzott beavatkozás olykor akadályozhatja a természetes fejlődést és növelheti a munkahelyi feszültségeket.

Az előadás során Setényi János által néhány Tai Chi gyakorlat is bemutatásra került, amelyek segítenek a hallgatóknak megtanulni, hogyan kell kezelni az erőt és befolyást, valamint hogyan lehet fenntartani a kapcsolatot a változás dinamikája közepette. A gyakorlati példákon keresztül Setényi rávilágított arra, hogyan lehet a passzívnak tűnő technikákat aktívan alkalmazni a vállalati stratégiákban. Az előadás kiemelte, hogy az ilyen keleti megközelítések lehetővé teszik a vezetők számára, hogy jobban kezeljék a stresszt, elősegítsék a csapatszellem kialakítását, és javítsák az összhangot a munkahelyen.

Az előadás zárásaként az előadó hangsúlyozta a keleti és nyugati vezetési stílusok integrálásának jelentőségét, kihangsúlyozva, hogy a globális vezetőknek nyitottnak kell lenniük az új perspektívákra és készen kell állniuk azok integrálására saját gyakorlatukba. Ez az integráció kulcsfontosságú lehet a jövőbeli vezetési kihívások hatékony kezelésében, lehetővé téve a vezetők számára, hogy rugalmasan és eredményesen navigáljanak a változások és bizonytalanságok labirintusában. A keleti filozófia és gyakorlatok segíthetik a modern vezetőket a kiegyensúlyozottabb, emberközpontúbb és etikusabb vezetési stílusok kialakításában, javítva ezzel a szervezet teljesítményét és versenyképességét a globalizált világban.