Olvasási idő: 4 perc

Kaposvár is helyszíne volt Magyarország legjelentősebb, oktatásról szóló nemzetközi konferenciájának, az MCC Budapest Summitnak. Február 29-én Dr. Angela Vidal Gandra da Silva Martins Barazília családügyekért felelős államtitkára „Az elmék nevelése: A család döntő szerepe az oktatásban” címmel tartott előadást az MCC kaposvári képzési központjában.

Az Ifjúságkutató Intézet által 2022-ben végzett, Franciaországra, Németországra, az Egyesült Királyságra, Magyarországra és Olaszországra kiterjedő nemzetközi felmérés azt mutatja, hogy a leginkább támogatott szervezetek, rendezvények és tevékenységek továbbra is a családdal kapcsolatosak. Alapvetően mindenhol olyan értéket képvisel a család intézménye, amelynek jelentős motiváló, mozgósító szerepe van a mindennapi életben. Az egyes országok közti jelentős különbségek ellenére megállapítható, hogy Németország kivételével minden vizsgált országban a család a legfontosabb érték. De mit is takar pontosan a „család” fogalmának mai értelmezése? Hogyan viszonyulnak az emberek a nyugati társadalmakban a család hagyományos fogalmaihoz, és milyen jellegzetes minták alakultak ki hazájában, Brazíliában?

Az MCC Budapest Summit kaposvári előadója, Angela Vidal Gandra da Silva Martins, Brazília családügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy hatgyermekes családból származik. Édesapja minden gyermekével sokat beszélgetett. A megfelelő, kiegyensúlyozott, kommunikatív család mindennek az alapja. A család ad biztonságot és stabilitást, család nélkül az ember gyenge és manipulálható – hangsúlyozta da Silva Martins. – Ha a családban veszekedünk, akkor nincs egyetértés a társadalomban sem. Lehet valakinek sok pénze, de ha nincs családja, akkor nincs egy hely, ahol feltétel nélkül szeretik, ahova visszahúzódhat a munka után. Kiemelte, hogy csak az lehet jó vezető, aki erényes, ám az erények belülről jönnek, és a mintát a szülőktől kapjuk hozzá.

A szülők elkötelezettsége kulcsfontosságú tényező. Főként az USA-ban egyre inkább kirekesztve érzik magukat gyermekük oktatásából. A szülők az első lépcsőjét jelentik az oktatásnak, hangsúlyozta az államtitkár, ezért Brazíliában az édesapák és édesanyák minden évben négyszer ellátogatnak az iskolába, hogy megnézzék, mivel foglalkozik ott a gyermekük.

Egy nemzet gazdagsága az emberekben rejlik. Be kell fektetni az oktatásba, hogy aztán jól működhessen – mondta az államtitkár. Elárulta, politikusként mindig az emberektől igyekszik tanulni, és nagyon fontosnak tartja, hogy minden nemzet védje meg a családokat. 

Az oxfordi angol szótár 2016-os kiadásában megjelent a „posztigazság” fogalma, vagyis ma már egyre kevésbé fogadják el az objektív igazságot, inkább az érzelmek kerülnek előtérbe. Ez jellemző az oktatásban is, ahol azt vizsgálják, hogy a gyermekek mit gondolnak különböző témákról.

Ehhez kapcsolódóan da Silva elmondta, hogy ő az 1970-es években nőtt fel, és azt tanulta az édesapjától, hogy a klasszikus műveltség érték. Azóta a politikusnő bekapcsolódott a Klasszikus Oktatási Társaság munkájába, mert azt vallja, hogy a tudást nem szabad lenézni, és úgy gondolkodni, hogy majd megszerezzük az interneten. Szerinte a mai világban a jövőről és a technológiáról sok szó esik, miközben lenne mit tanulni a múltból és a klasszikusoktól.

Végezetül az államtitkár asszony kiemelte, hogy nem minden család hajlandó vagy képes a gyermekek oktatási törekvéseit megvalósítani. Főleg a fejlődő országokban jellemző, hogy a szülők gyakran nem engedhetik meg maguknak, hogy neveljék gyermekeiket, ami azt jelenti, hogy a tehetségek hatalmas tartalékai észrevétlenek maradnak, vagy anyagi nehézségek miatt elvesznek. Ezért a civil társadalomnak, a kormányzatnak és a tehetséggondozó intézményeknek, mint például az MCC, kiemelkedő fontosságú szerepet játszanak, segítséget nyújtanak számos gyermeknek és fiatalnak a maximumot elérni.